Harga Benih Ikan Lele

Daftarikan.com – Ikan keli merupakan jenis ikan air tawar yang paling popular dan paling banyak dimakan oleh masyarakat Indonesia sehingga kini.

 

 

Disebabkan keghairahan dan permintaan pasaran yang sangat tinggi, ramai yang terlibat dalam penternakan ikan keli untuk dijual semula, selain harga ikan keli juga agak stabil.

 

Nah, sebelum melakukan rawatan anda perlu membeli benih ikan keli terlebih dahulu. Anda boleh membeli benih ikan keli daripada penternak ikan keli.

 

Tetapi sebelum itu anda perlu tahu harga pasaran dahulu dan di bawah kita akan membincangkan harga:

 

Harga Runcit Benih Ikan Keli setiap ekor 

 

Harga / Saiz Ekor

2-3cm Rp200

2-5cm Rp250

5-6 cm Rp 260

6-7 cm Rp 280

7-8cm Rp300

8-9cm IDR 350

9-10 cm Rp 370

 

Harga Sekotak Benih Ikan Keli

 

Saiz Kandungan / Kotak Harga / Kotak

2-3cm 8.000 Rp. 1,160,000

3-4 cm 6,000 ekor Rp 1,220,000

3-5 cm 5,000 ekor IDR 1,230,000

4-6 cm 4,000 ekor IDR 1,260,000

5-7 cm 3,000 ekor Rp 1,320,000

 

Senarai harga di atas adalah butiran harga yang kami dapat dan di tempat lain harga mungkin berbeza-beza, tetapi tidak banyak.

 

Ciri-ciri Benih Ikan Keli Berkualiti

 

 

Jika anda ingin menternak ikan keli, pastikan anda memilih benih ikan yang berkualiti, berikut adalah beberapa ciri ikan keli yang berkualiti:

 

1. Pergerakan Ikan Tangkas

 

Sebelum membuat keputusan untuk membeli benih ikan keli, anda perlu memberi perhatian kepada pergerakan ikan, pilih ikan yang bergerak secara agresif, bukan ikan yang sering diam.

 

2. Anak benih sihat/tiada simptom penyakit

 

Periksa benih ikan secara terperinci, pastikan tiada simptom atau tanda ikan sakit. Kerana jika ikan itu sakit sejak kecil, biasanya pertumbuhan ikan itu lambat, malah boleh menyebabkan kematian.

 

3. Saiz anak goreng mestilah seragam/sama.

 

Ianya juga amat penting dan perlu diambil kira, persamaan saiz ikan amat mempengaruhi kejayaan ternakan ikan, kerana sekiranya terdapat beberapa ikan yang lebih besar saiznya biasanya akan mencetuskan kanibalisme yang mengakibatkan kegagalan ternakan ikan keli.

 

4. Fizikal ikan mestilah sempurna

 

Sekarang ini tidak kurang pentingnya, semak fizikal ikan, ambil sampel beberapa biji ikan yang akan anda beli, pastikan fizikal/organ badan ikan itu lengkap atau tidak cacat.

 

5. Mata cerah / tidak kusam / tidak merah.

 

Salah satu cara paling mudah untuk mengetahui sama ada ikan dijangkiti atau tidak adalah dari mata.

 

Biasanya ikan yang ditanda penyakit adalah mata merah, tetapi warna merah di sini berbeza dengan warna merah kongenital, anda mesti dapat membezakan mata merah kongenital dengan mata merah akibat penyakit tersebut.

 

Artikel harga benih ikan keli terkini dan ciri-ciri benih ikan keli yang berkualiti dan patut dijaga semoga bermanfaat.